DOLAR %
EURO %
STERLIN %
ALTIN
BIST %
BITCOIN %
İstanbul
°

KALAN SÜRE

7 başlıkla bu hafta nasıl geçti?

7 başlıkla bu hafta nasıl geçti?

ABONE OL
Ekim 22, 2022 23:06
7 başlıkla bu hafta nasıl geçti?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

1- BDDK’dan kredi kullanımında yeni sıkılaştırma

Merkez Bankası’nın faiz indiriminin akabinde, BDDK kredi piyasasını sıkılaştıracak yeni bir makro ihtiyati tedbir aldı. Kredi kullanabilecek şirketler için daha evvel 15 milyon TL olan yabancı para durumu hududu 10 milyon TL’ye indirildi. Daha evvel “nakit konumu faal toplamı ya da 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanı yüzde 10’unu geçen” şirketlere uygulanan kredi sınırlaması ise yüzde 5 olarak güncellendi.

2- İngiltere Başbakanı istifasını sundu

İngiltere Başbakanı Liz Truss vazifeye geldikten 44 gün sonra istifa etti. Truss İngiltere’nin en kısa müddet vazife yapan başbakanı oldu.

3- Tarımda mazot ve gübre dayanakları muhakkak oldu

Tarımda 2022 yılı mazot ve gübre takviyesi ile 2023 yılı sertifikalı tohum takviye ölçüleri belirlendi. Resmi Gazete’de yayımlanan karara nazaran Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dahil üreticilere 2022 üretim yılında mazot ve gübre dayanakları dahil olmak üzere dekar başına toplam; arpa, buğday çavdar, tritikale ve yulaf için 121 TL ödenecek.

4- Erdoğan’dan taban fiyat açıklaması: Telafi kelamımızı yerine getireceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’deki küme toplantısında iktisada ait iletiler da verdi. Erdoğan taban fiyat ile ilgili olarak, “Önümüzdeki yılbaşında daha ileri adımlar atarak telafi kelamımızı yerine getirmeyi sürdüreceğiz” tabirlerini kullandı.

5- Faizi 1,5 puan düşüren TCMB’den Kasım’da da benzeri atılım sinyali

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) siyaset faizini 150 baz puan indirimle yüzde 10,50 düzeyine indirdi. Piyasa beklentisi faizin 100 baz puan indirilmesi istikametindeydi. TCMB karar metninde misal büyüklükteki bir faiz indiriminin Kasım ayında da yapılacağını ve faiz döngüsünün tamamlanacağı sinyalini verdi.

6- Fitch’ten Türkiye değerlendirmesi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye iktisadına ait düzenlediği webinarda Türkiye’de enflasyonun süratli formda gerilemeyeceğini ve büyümenin yavaşlayacağını öngördü.

7- Bütçede yılın en yüksek aylık açığı

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Eylül ayına ait merkezi idare bütçe istatistiklerine nazaran Eylül ayında bütçe 78,6 milyar TL ile 2022’nin en yüksek aylık açığını verdi. Faiz dışı istikrar ise 45,5 milyar TL açık kaydetti. Birebir periyotta faiz harcamaları 33 milyar TL’yi aştı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.