Dolby Atmos nedir,nasıl kullanılır? Dolby Atmos destekli telefonlar

ABONE OL
Mart 20, 2023 19:16
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ev sineması ancak görüntüden ibaret değil, ses de aynı derecede önemli. Son zamanlarda bu alanda mühim gelişmeler oldu; artık 5.1 ve 7.1 surround ses sistemleri ile sınırlı değiliz. Dolby Atmos’un yaygınlaşması sayesinde tamamen çevreleyen, beyaz perde benzeri deneyimler yaşayabiliyoruz. Blu-ray ve 4K UHD’nin video performansı ne derece etkiliyse bugün, filmler, müzikler, maçlar, oyunların sesi de Atmos yardımıyla o kadar etkisinde bırakan. Peki, Dolby Atmos nelerdir? Dolby Atmos ses teknolojisi hakkındaki en fazlaca merak edilenler burada.

Dolby Nedir?

 

Dolby ne demek? Dolby, 1965’de kurulan, ses parazitini azaltma, ses kodlama/sıkıştırma, uzamsal ses ve HDR görüntüleme alanında en iyisi olan bir firma. Dolby teknolojileri lisanslı; firmalar, bir ücret ödeyerek bu teknolojiyi kendi cihazlarında kullanabiliyor. Dolby ses sisteminin kullanıldığı ilk film, 1971 yapımı Otomatik Portakal filmiydi; her aşamada Dolby parazit azaltma kullanıldı sadece filmin müziklerinde Dolby yerine geleneksel optik ses teknolojisi kullanıldı. 1974 yapımı Callan, Dolby kodlu optik film müziklerine haiz ilk filmdi. Dolby, sonrasında daha çok ses kanalına ek olarak gürültü azaltma sistemini içeren Dolby Stereo’yu çıkardı. Dolby kodlu stereo optik film müziklerine haiz ilk yapım 1975’de seyirciyle buluşan Lisztomania. Sol, orta ve sağ surround kodlama tekniğinin kullanıldığı ilk film müziği 1976 yılında yapılmış Bir Yıldız Doğuyor olarak biliniyor.
10 yıldan kısa bir müddet içinde, Dünya genelinde binlerce beyaz perdede Dolby Stereo ses düzeni kullanılmaya başlandı. Dolby Stereo Digital veya Dolby Digital, ilk defa 1992 yılında yapılmış Batman Dönüyor filmimizde kullanıldı. Ev sineması alanına Dolby AC-3 olarak sunulan format, fazladan donanım gerekliliğinden tüketici pazarında yaygınlaşmadı. Dolby Digital, birçok uydu TV ve kablo TV alıcısında, DVD oynatıcılarda, HDTV’lerde yerini aldı. Dolby, Simpsonlar dizisi için hususi ses sıkıştırma şeması bile geliştirdi. 2010’da Dolby Surround 7.1 tanıtıldı ve dünya çapında, beyazperde salonlarına 7.1 surround hoparlör kurulumları gerçekleştirdi. Bu format ilk defa Pixar’ın Toy Story 3 filminde kullanıldı ve yaygınlaştı. Sesin tepeden de geldiği yeni sinema ses teknolojisi olan Dolby Atmos da 2012’de Pixar’ın Cesur filmi ile tanıtıldı. 2014’te Dolby, Atmos’u ev beyaz perde sistemine taşıma planı olduğunu duyurdu. Bu teknoloji ilk Game of Thrones (diskli) ile deneyimlendi. 2019 itibarıyla Dolby Atmos müzik hazzı başladı.

 

Dolby Atmos nedir, Dolby Atmos nerelerde kullanılır ?

Dolby Atmos nedir? Kısaca tanımlamak gerekirse; Dolby Atmos, popüler bir surround ses formatıdır. Dolby Atmos, bununla beraber DTS:X’e rakip ve en büyük ticari sinemalardan ev beyazperde sistemlerine kadar her şeyde bulunuyor; parlak zeka telefon ve tabletlerde de mevcut. Üç boyutlu ses sistemi olarak da malum bu format, başlarda beyaz perde salonları için tasarlanmış olsa da artık müzikleri remikslemenin ve dinlemenin yeni bir yolu olarak da kullanılıyor.
Dolby Atmos, en iyi Blu-Ray oynatıcılar ve en iyi soundbar’lar ile beraber kullanıldığında tamamen 3 boyutlu ses ortamını simüle edebilir. Bu, dinamik sesin yukarıdan dahil etrafınızdaki her yerden kulağınıza ulaşabileceği demektir. İster film izliyor olun, ister müzik dinliyor olun, isterseniz de oyun oynuyor olun, oldukca daha detaylı gelişmiş bir ses deneyimi yaşarsınız. Dolby Atmos nedir, nasıl çalışır? Birazcık detaya inelim.

Dolby Atmos, aslında panoramik sesi ses cihazlarına taşıyan ve dinleme deneyiminizi daha sürükleyici hale getiren devrim yaratan bir 3d ses platformudur. Dolby Atmos’un yeni bir teknoloji olmadığı biliyorsunuzdur. Peki, Dolby Atmos ne zaman çıktı? 2012 yılında Pixar filmi Brave’in vizyona girmesiyle birlikte bu teknolojiyle tanıştık. İzleyicileri beyaz perde deneyiminin derinliklerine çeken zengin ses düzeni oluşturma özelliğiyle hemen fark edildi.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.