Uluslararası alanda danışmanlık, kontrol, garanti, kurumsal finansman, strateji ve vergi hizmetleri sunan EY (Ernst & Young), Bulut Teknolojisi Araştırması’nı yayımladı. Araştırma; bulut teknolojisinin iş dünyasında dönüşümü nasıl hızlandırdığını, bulut tabanlı uygulamaların iş süreçlerini nasıl optimize ettiğini ve nasıl rekabet avantajı sağladığını ortaya koyuyor.
Uluslararası alanda danışmanlık, kontrol, teminat, kurumsal finansman, strateji, ve vergi hizmetleri sunan EY (Ernst & Young), bulut teknolojisinin iş dünyasındaki dönüşüm için kritik bir kıymete sahip olduğunu ortaya koyan Bulut Teknolojisi Araştırması’nı yayımladı. Araştırma; bulut teknolojisinin sunduğu fırsatlar, yapay zekâ entegrasyonu ve inovasyonun teşvik edilmesi üzere bahisleri ele alıyor.
EY araştırmasına nazaran, kuruluşların %65’i bulut teknolojisine stratejik yatırımlar yapıyor olmasına karşın bu yatırımların yalnızca %32’si hedeflenen dönüşümü başarılı bir formda gerçekleştiriyor. Birebir vakitte iştirakçilerin %84’ü yapay zekânın benimsenmesinin buluta geçiş olmadan mümkün olamayacağını belirtirken, %81’i bulut tabanlı uygulamalar sayesinde yeni karbon azaltma stratejileri geliştirebildiklerini ve %41’i ise emisyonların daha faal bir formda izlendiğini tabir ediyor. Ayrıyeten, kuruluşların %35’i, bulut tabanlı uygulama geliştirmenin temel avantajı olarak inovasyonu tanımlıyor.
Etkili bir dönüşüm için bulut stratejik bir zorunluluk
İş dünyasında bulut teknolojilerinin benimsenmesi süratle artarken EY Bulut Teknolojisi Araştırması, birçok işletmenin buluta geçişi şimdi bütünsel bir biçimde dönüşüm yahut iş modellerini geleceğe hazırlamak için bir fırsat olarak kullanmadığını ortaya koyuyor. Araştırma, süratle gelişen dünyada, kuruluşların bulut teknolojilerinin esnekliğinden ve yeniliklerinden tam manasıyla yararlanabilmesinin, klasik ve çevik olmayan operasyonel modeller nedeniyle sonlu kaldığını gösteriyor. Bu durum, iş operasyonlarının esaslı bir dönüşüme tabi tutulması gerektiğini vurguluyor. Gerçek bir dönüşümün, sadece bulut tabanlı tahlillere geçilerek mümkün olabileceği ve bu geçişin lakin uygun araçlar, değişen bakış açısı ve gerekli marifet yetkinliklerinin entegrasyonu ile gerçekleşebileceğinin altı çiziliyor. Bu adımlar, kuruluşların bulut teknolojisinin sunduğu potansiyeli bütünüyle kıymetlendirerek daha rekabetçi ve yenilikçi olmalarını sağlıyor.
Yöneticiler, iş dönüşümü için şimdi buluta geçişten gereğince yararlanmıyor
Şirketlerin %74’ü bulutta kısmen çalışmaya devam ederken, sadece %26’sı büsbütün bulut ortamında çalışıyor. Bununla birlikte, buluta geçiş ekseriyetle geçişte yaşanılan meseleler nedeniyle engelleniyor; şirketlerin %36’sı prensipte bulutun iş modeli değişikliğini yönlendirmek için faydalı olacağını kabul ediyor, lakin pratikte geçişleri düzgün bir halde uygulamakta zorlanıyor.
Gelecekte çoklu bulut ortamlarında açık bilgiler kullanılabilecek
Açık bilgi standartları ve araçlarının benimsenmesiyle, gelecekte çoklu bulut ortamlarında daha fazla bilgi yer alacağı öngörülüyor. Bu durum, işletmelerin datalarını, yapay zekâ analitiği ve karar alma süreçlerinde gerçek vakitli stratejik bir yaklaşım olarak kullanmalarına imkan tanıyor. Ayrıyeten, bulut tabanlı hizmet içerikleri oluşturmak için epeyce derin teknik uzmanlık gerektiren alanlarda şirketlerin iş iştiraki arayışlarının ve hasebiyle ekosistemlerin daha fazla kıymet kazanması bekleniyor.
EY, bulut teknolojisini kurumsal dönüşüm için kullanmak isteyen kuruluşlara bir dizi teklif sunuyor. Öncelikle, kuruluşların, bulut odaklı iş modeli dönüşümünü tertip genelinde kavramaları ve bulut dönüşümünü yalnızca bilgi teknolojileri idaresi tarafından yönlendirilen bir teşebbüs olmaktan çıkarmaları gerekiyor. Kuruluşlar, bilhassa kendilerine birçok açıdan avantaj sağlayacak üretken yapay zekâ (GenAI) entegrasyonuna katkı sağlayan tüm bilgi yapılarını göz önünde bulundurmalı ve âlâ tasarlanmış bir bulut platformu oluşturulmalıdır. Ek olarak, insan merkezli bir yaklaşımla, kuruluşların bulut teknolojilerinden tam manasıyla yararlanabilmeleri için çalışanlarının yetkinliklerini geliştirmesi ve yeni maharetler kazanması gerekiyor.
EY Türkiye Teknoloji Danışmanlığı Lideri ve Şirket Ortağı Berna Yıldız, araştırmayla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bulut teknolojileri, iş dünyasında dönüşüm için kritik bir öge haline geldi. Gerçek strateji ile bulut, kuruluşların işlerini yeni alanlara yönlendirmelerine, operasyonlarını tekrar şekillendirmelerine, yeni ve çevik iş modellerini benimsemelerine imkan tanıyarak, üretken yapay zekâ (GenAI) çağında rekabet avantajı sağlıyor. Lakin, birçok şirket şimdi bulutun sunduğu bu potansiyeli tam manasıyla değerlendirebilmiş değil. EY olarak yaptığımız araştırmada, kuruluşların yalnızca teknik zorluklarla değil, birebir vakitte stratejik ve organizasyonel pürüzlerle de çaba ettiğini görüyoruz. Bu noktada, işletmelerin bulutu yalnızca bir IT projesi olarak değil, iş dönüşümünün merkezi bir ögesi olarak görmeleri gerektiğini vurgulamak hayli değerli. Bilhassa yapay zekâ ve makine tahsili üzere ileri teknolojilerin entegrasyonu bulut teknolojileriyle birlikte, işletmelerin karar alma süreçlerinde ve müşteri tecrübelerinde büyük dönüşümler sağlayabilir.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası iş birliğiyle düzenlenen İzmir Spor Doruğu, ulusal ve…
Manisa Büyükşehir Belediyesi, Mimar Sinan Bulvarı, Kırmızı Konut Önü ve Yunusemre ilçesinde bulunan 2334 sokakta…
Türkiye’nin başarılı DJ ve aranjörlerinden Mahmut Görgen, 4 Ekim Cuma günü PowerTürk FM’de gerçekleştirdiği canlı performansıyla…
Kızına nazaran "sıkıcı bir baba" olan Murat'ın, "yılın en komik babası" olabilme uğraşının sakarlık, aksiyon…
Üretimini Content Turkey'in, yapımcılığını Hayri Aslan'ın üstlendiği, direktör koltuğunda ise Eray Koçak'ın oturduğu Paranormal Cuma filminin basın…
Yenişehir Belediyesi, uzmanların iştirakiyle atletin sıhhatine dair kıymetli hususların ele alınacağı "Sporcu Sıhhati Sempozyumu" gerçekleştirecek.…