Mısır’ın kararını emekli Büyükelçi Şafak Göktürk, Cumhuriyet’e kıymetlendirdi: ‘Rahatsızlık var’

Mısır’ın kararını emekli Büyükelçi Şafak Göktürk, Cumhuriyet’e kıymetlendirdi: ‘Rahatsızlık var’

ABONE OL
Kasım 23, 2022 17:00
Mısır’ın kararını emekli Büyükelçi Şafak Göktürk, Cumhuriyet’e kıymetlendirdi: ‘Rahatsızlık var’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçen yıl başlatılan olağanlaşma sürecinde Mısır’ın Türkiye’den iki temel beklentisi olduğunu belirten Göktürk, “İlerleme, Müslüman Kardeşler (MK) örgütünün İstanbul’da bulunan liderlik yapısının varlığı ile Türkiye’nin Libya’da MK dayanaklı Trablus hükümetine verdiği takviye konusunda yaşanacak bir değişime bağlıydı” dedi.

(Şafak Göktürk)

‘DİBEYBE İLE MUAHEDEYE TEPKİ’

Türkiye ile Trablus merkezli Libya Ulusal Birlik Hükümeti ortasında geçen hafta iki ülke ortasındaki mevcut Askeri İşbirliği Anlaşması’nın geliştirilmesini amaçlayan ek protokolün de ortalarında bulunduğu iki yeni savunma mutabakatı imzalandığını anımsatan Göktürk, “Türkiye, Trablus hükümetiyle geçen ay başında hidrokarbon alanında işbirliği muahedesi da imzaladı. O devirde Avrupa Birliği ve Yunanistan’la birlikte Mısır da bu mutabakata reaksiyon göstermişlerdi lakin süreç askıya alınmamıştı. Öyleyse bu muahedeyi kendileri açısından o nitelikte bir kasvet doğuracak bir gelişme olarak değerlendirmediler. Geçen hafta Trablus ile imzalanan iki muahede, Mısır tarafından sorun olarak görüldü. Bu mutabakatlar, Trablus ile Tobruk ortasında mutabakat sağlanması teşebbüsünün Dibeybe tarafından reddedilmesinden sonra gerçekleşti. Böylelikle Mısır’ın, Libya konusunda Türkiye’ye daha açık bir karşılık verme gereksinimi duyduğu anlaşılıyor” sözlerini kullandı.

‘RAHATSIZLIK VAR’

Mısır’ın, terörist olarak gördüğü MK dayanaklı bir hükümetin Libya’da varlığından büyük rahatsızlık duyduğunu vurgulayan Göktürk, “Konunun bütününe baktığımızda izlenen siyaset, Türk dış siyasetinin sağlam parametreleri üzerinden ilerleseydi bu türlü bir noktaya zati gelinmezdi. Temel prestijiyle bölgedeki tüm aktörler, Türkiye’de hükümet nezdinde öze ait bir değişim olmadığını, yalnızca günün gerektirdiği muhtaçlık değişimi olduğunu görüyor” değerlendirmesini yaptı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.