Musk sonrası Twitter’da ‘ırkçılık’ tartışmaları

SpaceX ve Tesla markalarının sahibi, ABD’li iş insanı Elon Musk‘ın, dünyanın en çok kullanılan toplumsal medya platformlarından Twitter’ı 44 milyar dolar üzere rekor bir fiyata satın alması tartışmaları da beraberinde getirdi.

Washington Post’ta yer alan bir habere nazaran, Siyahlara yönelik ırkçı bir itham olan ‘nigger’ sözcüğünün kullanımı, Musk’ın Twitter’ı satın almasının akabinde yüzde 500 arttı

Eleştirmenler, bu artışın arkasında ABD’li girişimcinin, “sınırsız tabir özgürlüğü” taahhüdünün bulunduğunu düşünüyor ve toplumsal medya platformunda yeni bir nefret dalgası yaratabileceğine dair telaşlar artıyor.

“ART ARDA 50 BİN TWEET…”

Musk, 28 Ekim’de yaptığı açıklamada, “yeni bir moderasyon konseyi oluşturulana dek içeriklere ait değerli kararların dondurulacağını” duyurdu. Milyarder iş insanı ayrıyeten, kurulun “çok çeşitli bakış açılarına” sahip olacağını da kelamlarına ekledi.

Washington Post’a nazaran, Facebook’un toplumsal medya denetleme hareketleri yıllardır, “Gözetim Kurulu” isimli bir dış organ tarafından yürütülüyordu. Fakat Musk’ın aklında benzeri bir düzenleme olup olmadığı bilinmiyor.

Öte yandan, Siyahlara yönelik hakaret içeren sözcüğün sırf 300 hesap tarafından arka arda 50 binden fazla kez atıldığı belirlendi. Bunun da Musk idaresine yönelik bir karalama kampanyasının modülü olabileceği belirtildi.

NİGGER NE MANAYA GELİYOR?

Nigger sözcüğü İngilizcede Siyahlara, bilhassa Afro- Amerikalılara karşı kullanılan etnik bir aşağılamadır. Söz son derece saldırgan kabul edildiğinden çoklukla “N-sözcüğü” biçiminde kullanılır. Lakin birebir vakitte, Afrika kökenli Amerikalılar ortasında özensiz bir formda, “kardeş” hitabına denk gelecek biçimde de kullanıldığı da görülmektedir.

Sözcük 18. yüzyılda, Latince “siyah” manasına gelen “niger” sıfatından türetilmiş İspanyolca bir sözcük olan “negro”nun bir uyarlaması olarak ortaya çıkmış, vakitle aşağılayıcı bir çağrışım kazanmış ve 20. yüzyılda ırkçı bir hakarete dönüşmüştür.

admin

Share
Published by
admin
Tags: ArtMusk

Recent Posts

Ünlü koreograf Gökhan Duman’in renkli düğünü

Birbirinden şık defile ve moda tertiplerine imza atan başarılı koreograf Gökhan Duman’ın hayatını Yağmur Duman’la…

12 saat ago

Havuzdan maymun çiçeği virüsü bulaşır mı?

Maymun çiçeği (mpox) virüsünün, enfekte bir kişinin deri lezyonları, beden sıvıları yahut uzun müddetli teneffüs…

14 saat ago

“Arada Bir Yerde Ankara” ÇSM’de

TMMOB Kent Plancıları Odası Ankara Şubesinin klasik olarak düzenlediği stantlara bir yenisi daha eklendi.

16 saat ago

Çankaya Belediyesi Aşık Veysel Engelsiz Yaşam Merkezi’nde hizmet veren Sesli Kütüphane, kitap bağışları ile büyüyor

Çankaya Belediyesi ve Çocuklar için Fırsat Eşitliği Derneği işbirliğiyle hayata geçirilen "Minik Dilekler Ağacı Projesi"…

18 saat ago

Yaz bitmedi, Jolly’nin son dakika fırsatlarını kaçırmayın!

Yaz tatili fırsatlarını kaçırdım diye üzülmeyin! Jolly’nin Ege ve Akdeniz kıyılarında sunduğu cazip son dakika…

20 saat ago

Başkan Topaloğlu’ndan futbolculara yemek

Kemer Belediyespor Futbol Okulunda futbol eğitimi alan çocuklara Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu tarafından yemek…

24 saat ago