Turhan Selçuk’un Sanatı, Devrimci İstikameti ve Abdülcanbaz Konuşuldu

Turhan Selçuk’un Sanatı, Devrimci İstikameti ve Abdülcanbaz Konuşuldu

ABONE OL
Ekim 22, 2022 22:57
Turhan Selçuk’un Sanatı, Devrimci İstikameti ve Abdülcanbaz Konuşuldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Milas Belediyesi 10’uncu Sanat Edebiyat Günleri kapsamında düzenlenen Turhan Selçuk’un Sanatı Sempozyumu’nun birinci oturumu tamamlandı. 21 Ekim Cuma günü saat 20.00’de gerçekleşen sempozyumun birinci gününde Turhan Selçuk’un sanatı, devrimci tarafı ve Abdülcanbaz’ın çizgi roman yazınındaki duruşu konuşuldu.

Turhan Selçuk’un Sanatı sempozyumuna Turhan Selçuk’un eşi Ruhan Selçuk, Kamil Masaracı, İzel Rozental, Muzaffer Kale ve sanata, edebiyata kendini adamış kıymetli isimler katıldı. Sempozyumun birinci gününde Şair Halim Şafak Şanlıdağ, Şair-Yazar Metin Celal, Akademisyen Balca Arda ve BabaZula müzik kümesinin kurucularından, tıpkı vakitte Turhan Selçuk’un da yeğeni olan Murat Ertel konuşmalarını gerçekleştirdi.

Milas Belediyesi Sanat Edebiyat Günleri kapsamında başlayan Turhan Selçuk’un Sanatı Sempozyumu’nun birinci günü Milas Belediye Lideri Muhammet Tokat’ın açılış konuşması ile başladı. “Milas’ın tüm sıcaklığı ile sizleri selamlıyorum” diyerek konuşmasına başlayan Lider Tokat, programın üç gün sürmesini planladıklarını lakin Bartın’da yaşanan maden kazası nedeniyle üçüncü gün sahne alacak BabaZula konserinin iptal edildiğini söyledi. Lider Tokat, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“SADECE KARİKATÜR AÇISINDAN DEĞİL DÜNYA GÖRÜŞÜYLE DE KIYMETLİ BİR İSİM”

“İki gün sürecek dolu dolu bir programla sizlerle birlikte olacağız. Turhan Selçuk yalnızca karikatür açısından değil dünya görüşüyle de değerli bir isimdir. Kendisi Milaslı. Milas İlçesi Selimiye Hacı Çorbacı nüfusuna kayıtlı. Milas’ımızın kıymetli bir kıymeti. Bu nedenle Turhan Selçuk ismine, karikatür sanatı ismine bir şeyler yapmak istedik.

Önemli isimlerin katkı ve dayanağıyla bugünlere geldik. Milas’ın düzenlediği bu aktifliği dünyaya duyurmak bizim için gurur vericidir. Daha birçok nice yarışlarda buluşmak, içi doldurulmuş tertiplerde buluşmak tek dileğimizdir. Halim Şafak Şanlıdağ koordinatörlüğünde düzenlediğimiz bu aktiflikte, Turhan Selçuk isminin sanat ve edebiyat günleri ile buluşması bizim için çok kıymetlidir.

“BELEDİYEMİZİN KÜLTÜR HAZİNESİ ZENGİNLEŞİYOR”

Düzenlediğimiz bu sempozyumlar ile Belediyemizin kültür hazinesini de zenginleşiyor. Hoş bir çalışma ortaya çıkardığımızı düşünüyorum. Bu sene sempozyum ve müsabakayı birleştirmeyi uygun gördük. Ben Sayın Halim Şafak Şanlıdağ’a göstermiş olduğu çabadan ötürü çok teşekkür ediyorum. Çok başarılı bir çalışma geçireceğimize inanıyorum. Milas olarak tüm sanat kısımlarına ilgimiz ve dayanağımız devam edecektir.

Önümüzdeki yıllarda bu etkinliklerimizin daha da zenginleştirilmiş haliyle sizlerle buluşacağız. Bu vesileyle Turhan Selçuk’u bir sefer daha hürmetle anıyor, katılımınızdan dolayı sizlere tekrar tekrar teşekkür ediyorum.”

ŞANLIDAĞ; “KARİKATÜR, YAZIDAN DAHA TESİRLİ BİR SANAT DALIDIR”

Başkan Tokat’ın konuşmasının akabinde oturumun moderatörlüğünü üstlenen Şair Halim Şafak Şanlıdağ kelam aldı. Lider Tokat’ın çabası ile 15 yıldır Milas için uğraş verdiklerini belirten Şanlıdağ, “Bu etkinlikler sayesinde Milas’a gönül vermiş isimlerle buluştuk. Bizim yalnızca kitap koşulumuz vardı. Zira kelam uçar, yazı kalır. Bu süreçte birçok meseleyle karşılaştık fakat birçok güzellikle de buluştuk.” dedi.

Turhan Selçuk’la birinci tanışmasının Abdülcanbaz sayesinde olduğunu da kelamlarına ekleyen Şanlıdağ, “Turhan Selçuk bir kahraman yarattı. Abdülcanbaz olmadan Turhan Selçuk konuşulamaz. Uzun yıllar burada yaşamamış olsa da kütüğünün burada olması Milas için çok değerli. Bu yıl birinci defa yarış ve sempozyumu birleştirdik. Çok hakikat bir karar olduğuna inanıyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

CELAL; “BİR SANATÇI İÇİN EN DEĞERLİ ŞEY YAPITLARIYLA YAŞAMAKTIR”

“Bir Devrimci Olarak Turhan Selçuk” bahsiyle sunum yapan Şair-Yazar Metin Celal de konuşmasına aktiflikte bulunmaktan çok keyifli olduğunu belirterek başladı.

“Bugün Turhan Selçuk’un bulunduğu yerlere gittik, onun dolaştığı sokaklarda gezdik.” diyerek konuşmasını sürdüren Celal, Turhan Selçuk’un devrimci istikametini şu sözlerle anlattı:

“Turhan Selçuk yakından izlediğim bir sanatçı. Karikatürün şöyle bir zorluğu var, aktüeli takip edip onu yansıtan bir şeyler yapmanız gerekiyor. Çizgiyi sanata çeviren eserler verilmiş. Turhan Selçuk’un karikatürlerinde kalıcılık vardır. Kendisi de güzel çizilmiş bir karikatürün sanat yapıtı olarak kalıcı olduğunu söylüyor. Dünyada yaşanan olayların aktörleri, tarihleri değişiyor ancak benzeri olaylar yaşanmaya devam ediyor.

Entelektüel bir bakış açısına sahip olması, özgürlükten yana olması onu devrimci yapıyor. Karikatür, bir periyoda kadar anlaşılamayan bir sanat olarak kabul görmüş. 1950’lerde ismine soyutlama denilen çok değerli bir ihtilal ortaya çıkıyor. Müzikte, fotoğrafta, edebiyatta bu anlayış görülüyor. Turhan Selçuk ve arkadaşları, tıpkı devirde yaptığı karikatürlerde kelamı azaltarak hatta hiç yazmayarak gelecekte de tekrar dönüp bakılacak bir hale getiriyor sanatlarını. Bu ihtilalin anlaşılması çok kolay olmamıştır. Bir sanatçı olarak en değerli şey yapıtlarıyla yaşamaktır. Abdülcanbaz elbette çok değerlidir fakat öbür karikatürleri de büyük ehemmiyet taşıyor. Turhan Selçuk’ın anısı önünde hürmetle eğiliyor, hepinize çok teşekkür ediyorum.”

ARDA; “SOSYAL NORMLARI TEKRARLAMAMIŞ, SORGULAMIŞTIR”

Akademisyen Balca Arda ise ‘Bir Devrimci Olarak Turhan Selçuk’ bahisli sunumunda Albdülcanbaz’ın eleştirel bakmaya bir davet olduğunu belirtti.

Milas Belediyesi’ne teşekkür ederek konuşmasına başlayan Arda, şunları söyledi:

“Çizgi roman ve karikatür ortasındaki ayrımdan bahsetmek istiyorum. Çizgi roman, Türkiye için tam bir tanınan kültür değil. Abdülcanbaz bu noktada başkalarından ayrılıyor. Görselde abartıya kaçmadan insanların kolay anlamlandırmasını sağlayacak ögeler var. Türkiye’den olan bir çizgi roman. Çizgisi farklı. Çok katmanlı sade bir anlatımı var. Turhan Selçuk toplumsal normları tekrarlamamış, sorgulamıştır.

Abdülcanbaz, çizgi romandan grafik romana geçiştir. Berbat bir karakterden âlâ bir karaktere geçiş fantastik bir anlatımla gerçekleşmiştir. Modernist anlatıda kişinin kendini yalnız hissetmesi görülür ancak Abdülcanbaz’da bu yalnızlık hissi oluşmamıştır.”

ERTEL; “BENİM HEM DAYIM, HEM KAHRAMANIMDI”

Sempozyumun birinci gününde son konuşmayı BabaZula müzik kümesinin kurucularından, tıpkı vakitte Turhan Selçuk’un da yeğeni olan Murat Ertel yaptı.

‘Benim Tanıdığım Turhan Selçuk’ başlıklı konuşmasında bir sanatçı olarak bu coğrafyada doğup büyümüş olmaktan gurur duyduğunu söz eden Ertel, “Milas’ın kendi içinden gelen bir sanatçıyı kucaklayıp benimsemesi çok değerli. Bu bedelli uğraş için başta Belediye Lideri Muhammet Tokat olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Karikatür yarışının uzun yıllar devam etmesinin kendisini çok sevindirdiğini de kelamlarına ekleyen Ertel, “Babam Mengü Ertel, grafik sanatkarlarının öncülerindendir. Dayılarım Turhan Selçuk ve İlhan Selçuk çok kıymetli iki isimdir. Gözümü açtığım birinci andan itibaren kitap, edebiyat, plaktan oluşan bir cennetin içerisindeydim.

Turhan Selçuk benim hem dayım, hem kahramanımdı. Vampirella ve Abdülcanbaz benim için Tom Miks’lerden evvel gelir. Etrafımdaki sanatla hayatını geçirmiş bireyler yiğit, yol gösterici, dik duruşa sahip insanlardı. Siyasal görüşlerinden hiç vazgeçmediler. Atatürk’ten hiç vazgeçmediler.

“BİR KÜÇÜK KAR TANESİ”

Can Yücel, Mengü Ertel’in sanat yılında yaptığı konuşmada ‘Bir küçük kar tanesi var. O kar tanesi bir dağın zirvesinde çığ başlatır. Mengi, o çığı başlatan kar adedini bulur ve onu çizer’ demişti.

İlhan Selçuk’un yazılarında berraklık vardır. Turhan Selçuk yazı kullanmadan çok şey anlatır. Bazen kelama gerek olmuyor. Yalnızca müziğin ismiyle bile bir kadro şeyler anlatabiliyorsunuz. BabaZula kümesi, benim giysim, bıyıklarım Turhan Selçuk’tan, İlhan Selçuk’tan, Abdülcanbaz’dan esinlenerek ortaya çıkmıştır. Dayımdan bir sanat yapıtı için nasıl emek harcanır onu öğrendim. Vatan sevgisi, aidiyet nedir Abdülcanbaz’dan öğrendim. Kozmik sanat yapmak için coğrafyadan uzaklaşmak gerekiyor lakin ben bundan çok hoşlanmıyorum. Bu topraklardan kopmamak gerekiyor diye düşünüyorum.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.