UNDP, Türkiye’de Suriyeli mülteciler ve konut sahibi toplulukların dayanıklılığını güçlendiriyor

UNDP, Türkiye’de Suriyeli mülteciler ve konut sahibi toplulukların dayanıklılığını güçlendiriyor

ABONE OL
Ekim 22, 2022 23:03
UNDP, Türkiye’de Suriyeli mülteciler ve konut sahibi toplulukların dayanıklılığını güçlendiriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AB’nin 50 milyon Avro ile desteklediği projenin muvaffakiyetleri ortasında geçim kaynaklarının güzelleştirilmesi ve konut sahibi belediyeler için yeni atık idare altyapısının inşa edilmesi de yer alıyor

Dört yıl süren 50 milyon Avroluk ortak programın Ankara’da bugün yapılan kapanış etkinliğinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Avrupa Birliği (AB), Türkiye’nin mülteci akınından en çok etkilenen bölgelerinde Suriyeli mülteciler, mesken sahibi topluluklar, ulusal ve lokal kurumların ekonomik ve toplumsal dayanıklılığını güçlendiren kapsamlı ve sürdürülebilir tahlillerin ehemmiyetini vurguladı.

“Suriye Krizine Cevap Olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi (TDP)” kapsamında UNDP, Türkiye’de 11 vilayette, Suriyeliler ve kırılgan mesken sahibi topluluk üyelerinin marifetlerini geliştirmek ve istihdamını artırmak için uğraş gösterdi, belediye hizmetlerini güçlendirdi, yerinden edilmiş Suriyelilere lisan ve maharet eğitimi sağladı. Bu teşebbüs, Ulusal Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve İLBANK iştirakinde yürütüldü.

“Türkiye bugüne kadar, 3,7 milyon yerinden edilmiş Suriyeliye kucak açarak her türlü övgüye layık konukseverlik gösterdi; Suriyelilerin ulusal eğitim ve sıhhat sistemine dahil edilmesi, işgücü piyasasında yer almalarına müsaade verilmesi başka bağlamlar için örnek teşkil ediyor” diyen UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton kelamlarına şöyle devam etti: “Bizim rehber prensibimiz ebediyen, mültecilerin geçim kaynakları ve ömür standartlarını düzgünleştirme uğraşlarının, mesken sahibi topluluklardan farklı olarak değil, onların da genel iyiliğine katkıda bulunacak biçimde gerçekleştirilmesi olmuştur.”

Proje, Türkiye’ye 2,4 milyar Avro tahsis eden AB MADAD İnanç Fonu tarafından finanse edildi. AB daha sonra da, Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRiT) kapsamında Türkiye’ye 6 milyar Avro daha taahhüt etti.

AB Türkiye Delegasyonu Mali İş Birliği Lideri Andre Lys, “AB ve üye devletleri 2014 yılından bu yana, Suriyelilere ve konut sahibi nüfusa yardım için Türkiye’nin övgüye layık gayretlerini destekleme tarafında güçlü bir taahhüt sergiledi. Türkiye ve AB, FRiT kapsamında verimli bir iş birliği içinde, insani yardım, eğitim, göç idaresi, sıhhat, belediye altyapısı ve sosyo-ekonomik takviye alanlarına odaklanan birçok proje yürütüyor. UNDP’nin değerli ve tesirli Türkiye’de Dayanıklılık Projesi büyük bir fark yarattı ve binlerce insanın ömrünü etkileyen problemlerin tahliline dayanak oldu. Sonuçlar epey etkileyici ve herkesle paylaşılmalı.” dedi.

Suriyeli göçü, konut sahibi belediyelere bilhassa atık idaresi alanında ağır baskılar oluşturmuştu. UNDP projesi ile, toplam 20 milyon Avro maliyetle 8 yeni tesis inşa edilerek bu yük hafifletildi. Bu tesislerden en büyüğü ise UNDP’nin Gaziantep’te 9,2 milyon Avro maliyetle inşa ettiği son teknoloji eseri, elektriğini kendisi üreten mekanik-biyolojik ayrıştırma tesisi. Yılda 100 bin ton katı atığı sürece kapasitesine sahip olan tesis, geri dönüştürülebilir hususların satışı ve biyogaz üretimi yoluyla belediye için yeni gelir akışları da yarattı.

Vinton, “Bizim altyapı çalışmalarımız yalnız belediyenin atık idare kapasitesini artırmakla kalmadı, birebir vakitte döngüsel iktisadın ‘yeşil’ unsurlarını de uygulamaya koyarak bunu gerçekleştirdi” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Lideri Fatma Şahin ise şöyle konuştu: “Ekonomiyi ekolojiye çevirdiğimiz, insani ve çevresel kalkınmanın çok öne çıktığı, sürdürülebilir kalkınmanın ve sıfır atık projelerinin çok değerli olduğu bir periyoda şahitlik yapıyoruz. İşte bu alanda bizler UNDP ile MADAD Projesi kapsamında, erkenden yola çıkarak kıymetli sonuçlar elde ettik.”

Projenin ikinci bileşeni ise, hem Suriyeliler hem de mesken sahibi topluluklar için istihdam imkanlarının artırılmasına odaklandı. Bu cephede, 8 milyon Avro bütçeli bir inisiyatif ile, Suriyelilerin ağır olduğu kent merkezlerinde, girişimciliği teşvik etmek ve verimliliği artırmak maksadıyla üç “model fabrika” ve üç “inovasyon merkezi” kuruldu. Bu çalışma, klâsik maharet geliştirme programlarının bilakis, özel dal işletmelerinin uzun vadeli rekabet edebilirliğini artırarak yeni istihdam yaratımına kalkınma yaklaşımını uyguluyor.

Mültecilerin lisan mahzurunu aşmalarına yardım etmek maksadıyla da, UNDP, toplam 70 bin kişinin kayıt olduğu Türk lisanı kursları yoluyla 32 bin Suriyeliye (yüzde 70’i kadın) lisan eğitimi sağladı. Lisan öğrenmek için uygun yerler sağlamak emeliyle, UNDP, Gaziantep’te yeni bir Halk Eğitim Merkezi (HEM) inşa etti; öteki 10 vilayetteki 53 HEM’i de yenileyerek ekipmanla donattı. UNDP ayrıyeten, yüz yüze ve çevrim içi eğitimi birleştiren, yetişkinlerin eğitim gereksinimlerine uyarlanmış harmanlanmış tahsil yaklaşımı geliştirdi, ki bu inovasyon adeta COVID-19 global salgınının geleceğini öngörmüşçesine işe yaradı. Ulusal Eğitim Bakanlığı, bu yaklaşımı başka eğitim programları için de benimsedi.

Bugünkü aktiflik, bu çalışmaları ve UNDP projesinin başka sonuçlarını sergiledi. Lakin asıl vurgu alınan dersler ve bundan sonraki adımlar üzerindeydi zira Suriyeliler ve konut sahibi topluluklar için kayıtlı istihdam imkanlarını artırma ve böylece kayıt dışı dala bel bağlamalarını azaltma muhtaçlığı devam ediyor. Hükümet, özel kesim, sivil toplum ve milletlerarası kuruluşların temsilcilerinden oluşan bir siyaset paneli, mültecilerin insani yardımdan kendine kâfi istihdam durumuna geçişlerine en güzel biçimde nasıl yardım edilebileceğine ait, özel bölümde maharet açıklarını (örneğin dokuma sektöründe) gidermeye direkt odaklanma, “mülteci tesir tahvilleri” çıkarma, ihracata dayalı bölümlerde mülteci istihdamının artışını teşvik etmek üzere tercihli ticaret mutabakatlarından yararlanma dahil olmak üzere yeni fikirleri tartıştı.

UNDP, bu aktiflik vesilesiyle, büyük ticaret ortaklarının, çok sayıda mülteci istihdam eden Türk ihracatçılar için ticari tercihler sağlayacağı “Türkiye Kompaktı” için yaptığı fizibilite çalışmasını da tanıttı. Çalışmanın bulgularına nazaran bu yaklaşım, 57 bini mülteciler için olmak üzere toplam 284 bin yeni iş yaratabilir; Türkiye’nin ihracatını yüzde 3, GSYH’sini ise yüzde 0,42 büyütebilir.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.