İklim krizi, dünya genelinde olduğu üzere Türkiye’de de tesirlerini göstermeye devam ediyor. Bu durumu gözler önüne sermek ve farkındalık yaratmak gayesiyle düzenlenen “İklimler Değişirken Türkiye” kitabında yer alan çalışmaların sergilendiği fotoğraf standı, geniş bir iştirakçi kitlesi ile buluştu. Stantta, 100’den fazla fotoğraf sanatkarı ve araştırmacının Türkiye’nin iklim krizinden nasıl etkilendiğini anlatan çalışmaları yer aldı.
Serginin sonrası Seyahat ve Belgesel Fotoğrafçısı Faruk Akbaş’ın moderatörlüğünde Ahu Akbaş, Filiz Salaçin, Cihangir Zeybek ve Mehmet Akıncı, çektikleri fotoğraflar üzerinden iklim krizinin Türkiye’ye olan tesirlerini anlattılar. Sanatkarlar fotoğraflarının ardındaki kıssaları ve müşahedelerini iştirakçiler ile paylaştı.
TÜRKİYE İKLİM KRİZİNDEN ÇOK ETKİLENİYOR
İklim Krizinin tesirlerinin her geçen gün daha fazla hissedildiğini belirten Fotoğraf Sanatkarı Faruk Akbaş; “İklim Krizinden en çok etkilenen ülkeler ortasında Türkiye yer alıyor. Göllerimiz kuruyor. Canlı çeşitliliğimiz azalıyor. Biz de fotoğrafçı arkadaşlarımla birlikte çektiğimiz fotoğraflar ve akabinde bu fotoğraflardan oluşturduğumuz kitabımız ile bu değişime dikkat çekeme çalıştık. Bugün burada bu fotoğrafları sergilememize imkan sağlayan Selçuk Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz” dedi.
FOTOĞRAF ÇEKERKEN DEĞİŞİME ŞAHİT OLDUK
“İklimler Değişirken Türkiye” kitabının 20 yıllık bir çalışmanın eseri olduğunu belirten Fotoğrafçı Ahu Akbaş; “20 yılda Türkiye’nin farklı yerlerinde fotoğraf çekerken ülkedeki değişime şahit olduk. Bütün dağlarımızın tepeleri mermer ocağı oldu. Ağaçlarımız, ormanlarımız yok oldu. Bu çalışmalarımızı bir takım ile kitap yapmaya karar verdik” dedi.
Kitaba katkı sunan fotoğrafçılardan Cihangir Zeybek “İklimler Değişirken Türkiye” kitabı hakkında bilgi vererek; “Türkiye’nin her yerinden coğrafya, hayvan popülasyonu ve bitki örtüsü başlıkları altında fotoğrafları toplanması ve uzman bilim adamlarının görüşlerinin de alınmasıyla bu çalışma oluşturuldu. Ben bu çalışmaya İzmir Kuş Cenneti’nden çekmiş olduğum fotoğraflar ile katkıda bulundum” dedi.
İKLİM KRİZİNİ ANLATAN KARELER 30 AĞUSTOS’A KADAR KENT BELLEĞİNDE
Katılımcı Ece Polen Budak iklim krizinin suya olan tesirlerine dair fotoğrafların çarpıcı olduğunu belirterek; “Su dışında da Türkiye’nin endemik bitki örtüsü, flora ve faunasının iklim krizinden ne kadar çok etkilendiğine şahit olmak beni çok etkiledi” dedi.
Artan hava sıcaklıkları ile global iklim değişikliğinin tesirlerini hissettiğini belirten İştirakçi Sümeyra Muştu Okşan; “Bu stantta Türkiye’de gezip göremeyeceğimiz yerlerin iklim krizinden nasıl etkilendiğine şahit oldum” dedi.
İklim Krizinin Türkiye’ye olan tesirlerine dikkat çekmeyi amaçlayan “İklimler Değişirken Türkiye” kitabında yer alan çalışmalardan oluşan Fotoğraf Standı 30 Ağustos’a kadar Selçuk Efes Kent Belleği’nde ziyaret edilebilecek.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
EKONOMİ
21 Kasım 2024EKONOMİ
21 Kasım 2024EKONOMİ
21 Kasım 2024EKONOMİ
21 Kasım 2024EKONOMİ
21 Kasım 2024EKONOMİ
21 Kasım 2024EKONOMİ
21 Kasım 2024