İzmirliler sağlığı geliştiren parklarda buluşuyor

İzmirliler sağlığı geliştiren parklarda buluşuyor

ABONE OL
Temmuz 31, 2024 11:00
İzmirliler sağlığı geliştiren parklarda buluşuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Sağlığı Geliştiren Parklar” projesiyle kentin parkları hem spor alanına hem de birer eğitim merkezine dönüşüyor. Parklarda beslenme, birinci yardım ve mesken kazalarından korunma eğitimi verilerek açık havada fizikî aktiviteler yapılıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sıhhat İşleri Dairesi Başkanlığı Toplum Sıhhati ve Eğitim Şube Müdürlüğü ile Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği Sıhhati Geliştiren Parklar projesi kapsamındaki uygulamalardan biri Narlıdere ilçesi Narlı Mahallesi’nde bulunan Muhtar Sefa Dönmez Parkı’nda gerçekleştirildi. 7’den 70’e İzmirlilerin iştirak sağladığı buluşmada beslenme, ilkyardım ve mesken kazalarından korunma eğitimi verildi. Ayrıyeten açık havada vücut eğitimi öğretmeni eşliğinde fizikî aktivite yapıldı.

“Hedef, tam bir yeterlilik hali”

Proje hakkında bilgi veren Sıhhat İşleri Dairesi Başkanlığı Toplum Sıhhati ve Eğitim Şube Müdürü Banu Erdal, “Şehrimizin tüm parklarında hemşehrilerimize mesken kazalarından korunma, ilkyardım, beslenme, fizikî aktivite üzere bahislerde dayanak vermeyi ve kollayıcı sıhhat hizmetleri kapsamında yurttaşlarımızın tam bir güzellik halinin sağlanmasını hedefliyoruz. Buluşmamızda bilhassa mesken kazalarına dikkat çekiyoruz. İstatistiklere nazaran mesken kazalarının yaşanma oranı çok yüksek. Bu hususta bilgilendirmeler yaparak konut kazalarını mümkün olduğunca azaltmayı amaçlıyoruz. Dünya Sıhhat Örgütü, sıhhati tam bir uygunluk hali olarak tanımlıyor. Biz de bu mevzuyu kapsamlı olarak ele alarak pek çok hususta bilgiler paylaşıyoruz” dedi. Erdal, fiyatsız aktiflikleri muhtarların talepleri üzerine düzenlediklerini ve kentteki tüm parklarda buluşma gerçekleştirmeye çalıştıklarını kelamlarına ekledi.

Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Planlama Proje Şube Müdürü Hüseyin Öztürk, Sağlığı Geliştiren Parklar projesini 11’inci kere düzenlediklerini belirterek “Bugüne dek 500’ün üzerinde vatandaşımız bu projeden yararlandı. Etkinliklerle parkların daha faal kullanımını, kolektif şuurun güçlenmesini, sağlıklı ve inançlı park ortamının oluşmasını sağlıyoruz. Parkların toplumsal bir ortama dönüşmesi açısından da bu projeyi önemsiyoruz” diye konuştu.

“Çok faydalı bir proje”

Buluşmaya, etraf mahallelerden muhtarlar da katıldı. Aktifliğin, muhtarı olduğu mahallede de uygulanması için talepte bulunacağını kaydeden Ilıca Mahallesi Muhtarı Neval Çelebi, “Etkinlikte, bilhassa mesken hanımlarının mesken kazalarına karşı nasıl korunması gerektiği anlatıldı. Birinci yardımın değerini de öğrendik. Şuurlu bir toplum yaratmak için bu proje çok önemli” tabirlerini kullandı.

“Halk bilinçlendi”

Etkinliğe katılan birinci yardım sertifikası sahibi Cem Şendur da “Doktor Yusuf Demir, ilkyardım konusunda bize çok yararlı bilgiler anlattı. Halk bilinçlendi. Bu eğitimlerin çok büyük yararı oluyor. Programa ekseriyetle konut hanımları, emekliler katılıyor. Mesken kazaları da çoğunlukla bu şahısların başına geliyor. Örneğin meskende kullanılan kimyasal hususlarla ilgili de çok değerli bilgiler verildi. Bilinçlendirme açısından süper bir aktiflik oldu” kelamlarına yer verdi.

Açık havada egzersiz

Aynur İnanç isimli yurttaş, “Sağlığımızın en büyük düşmanlarından biri olan mesken içi kazalarla ilgili bilgiler aldım, antrenman yaptım. Kendimi çok keyifli hissediyorum. Her vakit için aktüel mevzulara açık olmamız gerekiyor. ‘Bizden geçti’ demeden projeye ilgi duydum” derken, İsmet Karaova “Bugünkü programı çok hoş buldum. Etkinlikler çok güzeldi. Sıhhat ve beslenme konusunda bilgi edindik, spor yaptık. Günlük hayatımda spor yapacağım ve sıhhat konusunda söylenenleri uygulayacağım” dedi.

Psikososyal sıhhat da gündeme geldi

Etkinlikte mesken kazaları ve korunma yolları konusunda birebir vakitte iş güvenliği uzmanı olan Toplum Sıhhati ve Eğitim Şube Müdürü Banu Erdal, hayvanlardan geçen hastalıklar ve bulaşma yolları konusunda Ziraat Mühendisi Arda Yapanmış, psikososyal sıhhat konusunda Psikolog Ufuk Kılınçaslan eğitim verdi. Dr. Yusuf Demir, katılımcılara ilkyardımın değerini ve nasıl uygulanacağını anlattı. Vücut eğitimi öğretmeni Merve Akıncıoğlu ise aktifliğe katılanlara fizikî aktivite yaptırdı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r