Osman Kavala’nın eşi Ayşe Buğra’dan canlı yayında açıklama: ‘Umutla bekliyor’

ABONE OL
Temmuz 2, 2023 03:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gezi davasında hukuksuz biçimde müebbet mahpus cezasına çarptırılan ve yaklaşık 5 yıldır Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına karşın tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın eşi Prof. Dr. Ayşe Buğra, Halk TV’de İsmail Küçükkaya ile Yeni Bir Sabah’ın konuğu oldu.

Buğra, Kavala’nın cezaevinden çıktıktan sonra birinci olarak annesini görmek istemesiyle ilgili şunları kaydetti:

“95 yaşına geçmiş bir insan. Natürel ki sıhhat sıkıntıları var. Lakin çok güçlü bir insan. Çok sağlam bir insan. Bünyesi çok sağlam. Bekliyor. Umutla bekliyor.”

AİHM’DEN İHLAL KARARI

AİHM, Osman Kavala davasında Türkiye’nin “AİHM kararlarına ait yükümlülüklerini yerine getirmediği” gerekçesiyle AİHS’nin 46/1’inci unsurunu ihlal ettiği kararına vardı. Kavala’ya 7 bin 500 Euro mahkeme masrafı ödenmesi kararlaştırılmıştı.

AİHM’in 17 yargıcından oluşan Büyük Daire’nin verdiği karar, Avrupa Kurulu Bakanlar Komitesi’nin Türkiye için ihlal prosedürü başlatarak davayı AİHM’ye göndermesi üzerine verilmişti. Komite, 2 Şubat’ta yaptığı olağan toplantısında, tutukluluğu süren Osman Kavala ile ilgili Türkiye’nin yükümlülüğünü yerine getirip getirmediğinin tespit edilmesi için davanın AİHM’e havale edilmesine karar vermişti.

AİHM’nin ihlal kararının akabinde Komite, Türkiye’ye karşı alınacak tedbirleri kıymetlendirecek. Bu tedbirler ortasında Türkiye’nin Kurul üyeliğinden çıkarılması yahut oy hakkının askıya alınması da bulunuyor.

BOZDAĞ NE SÖYLEMİŞTİ?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Seyahat aksiyonlarını finansmanını sağladığı argümanıyla müebbet mahpus cezası verilen iş insanı Osman Kavala için AİHM’in 2019 yılında verdiği hak ihlali kararının uygulandığını tabir etmişti.

Bozdağ, “Karar vermiş mi, vermiş. Türkiye bu kararın gereğini yapmış mı, tahliyesine karar vermiş mi tutuklunun, tahliyesine karar vermiş. Tahliyesine karar verince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararı da infaz edilmiş oldu” diye konuşmuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.