Küresel piyasalar ABD’de teknoloji şirketlerinin paylarında görülen satış dalgasının tesiriyle hareketli bir haftayı geride bıraktı. Piyasalar Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz kararı ve AMB Lideri Christine Lagarde’ın bildirilerini da yakından izledi.
Yurt içinde ise makro iktisat gündemi öne çıktı.
İşte 7 başlıkla geçen hafta yaşanan kıymetli gelişmeler
1- AMB agresif faiz artışına devam etti
Avrupa Merkez Bankası (AMB) resesyon endişelerina karşın rekor yüksek enflasyonu dizginlemek için agresif faiz artışına 2. ayda da devam etti. Banka 40 yılın tepesindeki enflasyonu dizginlemek için faiz artışlarının devam edeceği iletisini verdi. Lider Lagarde iktisadın son çeyrekte muhtemelen daha da yavaşlayacağı uyarısı yaptı.
2- Bilanço kasırgasında bir günde serveti eriyen zenginler
Teknoloji şirketlerinin epey karamsar beklentileri ve Meta’daki Metaverse riski teknoloji işverenlerinin servetlerini bir günde eritti.
3- Musk nihayet tweet’ledi
Tesla ve SpaceX’in Üst Yöneticisi Elon Musk’ın toplumsal medya şirketi Twitter’ı 44 milyar dolara satın alma sürecinin tamamlandığı bildirildi.
4- Çin’de rekor bütçe açığı
Gevşek para siyaseti uygulayan ve ekonomik aktivitedeki ivme kaybıyla dikkat çeken Çin’de bütçe açığı da rekor düzeylere yükseldi. Yılın 9 ayında bütçe açığı 7,16 trilyon yuan (980 milyar dolar) düzeyine yükseldi.
5- Cari açık ve net kusur noksana 22,5 milyar dolarlık neşter
Turizm gelirlerine yapılan revizyon ile Türkiye’nin cari açığında da aşağı taraflı sert bir revizyon gerçekleşecek. Bu da otomatik olarak net yanılgı noksan kaleminin daralmasına yol açacak.
6- Dış ticarette 800 milyon dolarlık ‘tombul parmak’
Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Eylül ayı dış ticaret dataları ile Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı öncü datalar ortasında yaklaşık 800 milyon dolarlık bir fark dikkat çekti. Kelam konusu farkın yanlış fiyat girilmiş bir beyanname hasebiyle gerçekleştiği belirtildi.
7- TCMB enflasyon kestirimini yükseltti
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın son enflasyon raporunda yıl sonuna ait enflasyon kestirimini yüzde 65,2’ye yükseltti. TCMB’nin bir evvelki raporda yıl sonu beklentisi yüzde 60,4 olmuştu.
EKONOMİ
15 Ocak 2025EKONOMİ
15 Ocak 2025EKONOMİ
15 Ocak 2025EKONOMİ
15 Ocak 2025EKONOMİ
15 Ocak 2025EKONOMİ
15 Ocak 2025EKONOMİ
15 Ocak 2025