DOLAR 34,5732 0.12%
EURO 36,1808 -0.16%
STERLIN 43,5662 -0.15%
ALTIN 2.982,810,71
BIST %
BITCOIN 34153112,12%
İstanbul
11°

AÇIK

02 00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tekstil sektörü markalaşarak darboğazdan çıkmayı planlıyor

Tekstil sektörü markalaşarak darboğazdan çıkmayı planlıyor

ABONE OL
Temmuz 28, 2023 08:00
Tekstil sektörü markalaşarak darboğazdan çıkmayı planlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

Öz İplik İş Sendikası Genel Lideri Ay’dan dokuma kesimiyle ilgili çalışma hayatındaki ve iş kolundaki meselelere değinerek ikazda bulundu.

AY, dokumacılık kesiminde çalışan 1,5 milyon kişinin direkt çalıştığı ve dolaylı olarak 4 milyon bireye gelir sağladığını belirtti.

Ay, açıklamasında dokumacılık, dokuma ve hazır giysi kesiminin üretim kapasitesinin daralmaya başladığını belirtti.

“Tekstil kesimi zelzeleden olumsuz etkilendi”

Kahramanmaraş merkezli sarsıntılardan dokuma bölümünün de olumsuz etkilendiğini belirten Ay, çok sayıda dokumacılık işçisinin ömrünü yitirdiğini ve birçok işletmenin ziyan gördüğünü söyledi.

“Sektör, ülkeye her yıl 20 milyar dolar gelir sağlıyor”

Tekstil, dokuma ve hazır giysi kesiminin Türkiye’nin en büyük bölümlerinden biri olduğunu ve ülkeye her yıl 20 milyar dolar gelir getirdiğini vurgulayan Ay, şöyle konuştu:

Gerçekten bu ülkenin yerli ve ulusal bir bölümüyüz. Montaj değiliz. Pamuktan son esere kadar yerli ve ulusal bir üretim süreci yürütüyoruz. 1,5 milyon kişinin direkt çalıştığı, dolaylı olarak 4 milyon şahsa gelir sağlayan büyük bir kesimiz. Bu kadar büyük bir bölüm maalesef yavaş yavaş bir darboğaza giriyor. Bunun birçok nedeni var. Konfeksiyon dalında fason üretim yapmanın sancılarını bugün üretimin azaldığı noktada yaşamaya başladık. Zira evvelden markalar siparişlerini daha ucuz ve uygun yerlere taşıyordu lakin bugün markalar yavaş yavaş bu ülkeden gidiyor. Biz markalaşmadığımız için bizim bu markaları ülkemizde tutmamız gerekiyor.

Ay, sorunun tahlili için süratlice markalaşılması gerektiğini ve vergi adaletinin sağlanması gerektiğini savunuyor.

“Vergi adaleti bir an evvel sağlanmalı”

Çalışanlar için gelir vergisi dilimlerinin hayli yüksek olduğunu belirten Ay, şöyle devam etti:

Gerçekten vergi dilimleri çalışanların canını yakar boyuta geldi. Gerek dolaylı vergiler gerek fiyatlardan alınan direkt vergiler çalışanları olumsuz etkiliyor. Evvelden 11 ve 12. aylarda 2. vergi dilimine geçiyorduk, artık 5. aydan itibaren geçmeye başladık. Yani biz altı ay daha fazla 2. dilimden vergi ödüyoruz. O yüzden buradaki vergi adaleti bir an evvel sağlanmalıdır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r