Daha evvel İsveç’te yapılan, Danimarka’da da tekrarlanan Kur’an-ı Kerim yakma provokasyonları tüm Müslümanlar tarafından reaksiyonla karşılandı.
Cezayir Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström’ün Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Attaf ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi.
“Kur’an’a yapılan saygısızlığın tekrarlanmaması için çalışıyoruz”
İsveçli bakan Billström, görüşmede, ülkesinin hükümetinin bu tıp davranışları engelleme yeteneğini sınırlayan anayasal kısıtlamaların varlığına dikkati çekerek, ülkesinin “aşağılık” olarak nitelendirdiği bu hareketlere yönelik derin hüznünü ve olayı net bir biçimde reddettiğini, “Kur’an’a yapılan saygısızlığın tekrarlanmaması için çalışıyoruz.” sözleriyle aktardı.
Bilström ayrıyeten Attaf’a, İsveç Adalet Bakanlığının, “Bu kabul edilemez davranışları ele alma muhtaçlığı ile kamu tertibini muhafazaya ait İsveç yasasını uyarlama mümkünlüğünü pahalandırmak için başlattığı girişim” hakkında bilgi verdi.
Eylemlere yansılar gecikmedi
Öte yandan Cezayirli Bakan Attaf ise İsveç’in bir ortada ömür, yardım eli uzatma ayrımcılık ve dışlama üzere kıymetlerine dikkati çekerek, Kur’an-ı Kerim’e yapılan saygısızlık İsveç’in de paha ve gelenekleriyle çatıştığına vurgu yaptı.
Cezayir’de, pazartesi günü, Kur’an-ı Kerim’e yapılan taarruzlar nedeniyle İsveç ile Danimarka’nın Cezayir’deki diplomatik misyon temsilcileri Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak protesto notası verilmişti.
İsveç ve Danimarka’da Kur’an-ı Kerim yakma provokasyonları
Danimarka’daki İslam zıddı ve çok milliyetçi “Danske Patrioter (Danimarkalı Vatanseverler)” isimli marjinal kümenin üyeleri pazartesi günü evvel İran’ın, daha sonra da Irak’ın Kopenhag Büyükelçilikleri önünde Kur’an-ı Kerim yakmıştı.
İslam aykırısı marjinal küme üyeleri, 21 Temmuz’da da Irak’ın Kopenhag Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakmıştı.
İsveç’te yaşayan Irak asıllı Salwan Momika, Kurban Bayramı’nın birinci gününde Stockholm Mescidi önünde polis muhafazası altında Kur’an-ı Kerim yakmıştı.
Momika, 20 Temmuz’da da Irak’ın Stockholm Büyükelçiliği önünde polis muhafazası altında Kur’an-ı Kerim’i ve Irak bayrağını ayaklar altına almıştı.
EKONOMİ
09 Kasım 2024EKONOMİ
09 Kasım 2024EKONOMİ
09 Kasım 2024EKONOMİ
09 Kasım 2024EKONOMİ
09 Kasım 2024EKONOMİ
09 Kasım 2024EKONOMİ
09 Kasım 2024