İsrail medyasından analiz: Netanyahu, Erdoğan’ı yalnızca kıskanabilir

İsrail medyasından analiz: Netanyahu, Erdoğan’ı yalnızca kıskanabilir

ABONE OL
Temmuz 26, 2023 05:00
İsrail medyasından analiz: Netanyahu, Erdoğan’ı yalnızca kıskanabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İHA

İsrail’in esaslı gazetelerinden olan Haaretz tarafından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahuyu karşılaştıran bir tahlil haber yapıldı.

“Netanyahu Erdoğan’ı sadece kıskanabilir”

Analiz haberde ayrıyeten Türkiye’nin dış siyasetini mercek altına aldı.

“Netanyahu Erdoğan’ı sırf kıskanabilir” başlıklı yazıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun bilakis dış siyasetini “Moskova ile Washington ve Ukrayna ile Rusya ortasında yönlendirebilir.” tabirleri kullanıldı.

“Netanyahu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme gerçekleştireceği Türkiye ziyaretini ertelemeseydi imrenilecek bir başkan ile karşılaşacaktı” tabirlerine yer verildiği yazıda, Türkiye’nin ABD’nin en uygun dostu olduğu kaydedildi.

Tahıl Koridoru Mutabakatı’nda Türkiye’nin rolü

Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesinin akabinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın, “ABD, Rusya’yı Karadeniz Tahıl Mutabakatı’na geri götürme konusunda Türkiye’ye güveniyor. Türkiye’nin bu muahedeyi yine işlsevsel hala getirmesinde zati oynadığı liderlik rolünü oynamasını bekliyoruz” sözlerine yer verildi.

Yazıda “6 ay evvel, Netanyahu bu türlü bir bildirinin sırf hayalini kurabilirdi” denildi.

“Erdoğan açısından zamanlaması harikaydı”

Analiz yazısında şu sözler kullanıldı:

“Tahıl Muahedesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz yılki en değerli başarısıydı. Erdoğan açısından zamanlaması şahaneydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin ile yakın bağları var. Bu, Türkiye’nin Avrupa Birliği ve ABD tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımları uygulamamasından da açıkça muhakkak. İki ülke ortasındaki ticaret geçtiğimiz yıl neredeyse ikiye katlandı. Rusya’nın, Türkiye’ye ihracatı 59 milyar doları bulurken, Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı 10 milyar dolara yükseldi.”

“Erdoğan, kendisini milletlerarası bir arabulucu rolünde buluyor”

Gazete, tahıl ihracatında her iki taraf içinde olumlu sonuçlar alındığını söz ederek, “Erdoğan, kendisini yeniden memleketler arası bir arabulucu rolünde buluyor” sözleri kullanıldı.

Lahey’deki Milletlerarası Ceza Mahkemesi tarafından Putin için çıkarılan yakalama kararının Putin’in seyahatlerini etkilediği tabir edilen yazıda, “Rusya Devlet Lideri Putin, Johannesburg’da gerçekleştirilecek BRICS toplantılarına katılmayacağını duyurmuştu. Putin’in Türkiye ziyareti şimdilik askıya alındı.” denildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.