Polonya: Belarus’taki Wagner birlikleri sınırımıza yaklaştı

ABONE OL
Temmuz 30, 2023 03:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Belarus’taki Wagner kümesine dair basına birtakım açıklamalarda bulundu.

“Wagner birlikleri Polonya sınırında”

Başbakan Morawiecki, Wagner’e ilişkin 100’den fazla paralı askerin Litvanya ile Polonya ortasında Baltık Denizi kıyısında yer alan Rusya’nın Kaliningrad bölgesine ilerlediğini belirtti.

“Şimdi durum daha da tehlikeli hale geliyor.” diyen Morawiecki, “Bu katiyen Polonya topraklarında daha fazla hibrit taarruza hakikat bir adımdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski de dün yaptığı açıklamada, “Wagner’in dahlinin olduğu önemli hadiselerin” yaşanması durumunda Polonya, Litvanya ve Letonya’nın Belarus’a hudutlarını ortaklaşa kapatabileceklerini açıklamıştı.

Belarus, Wagner Grubu’na ülkeye yerleşmesi teklifinde bulunmuştu

Rus özel güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin, beraberindeki savaşçılarla haziranda Rus idaresine karşı silahlı isyan başlatmıştı. İsyan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun ortaya girmesiyle sona ermişti.

Prigojin’in, Belarus’a gitmesi sonrasında Wagner’in ülkeye yerleşmesi için teklifte bulunan Lukaşenko, Belarus ordusunun, Wagner savaşçılarının deneyimlerinden yararlanabileceğini kaydetmişti.

Wagner’in kurucusu Prigojin, 19 Temmuz’da, paralı savaşçılarının Belarus topraklarına geldiğini bildirmişti.

Belarus ordusunu “dünyanın ikinci ordusu” yapma kelamı veren Prigojin gerekirse onların yanında yer alacaklarını lisana getirmişti.

Polonya Ulusal Güvenlik Komitesi Yetkilisi Zbigniew Hoffmann, 21 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Wagner varlığının oluşturduğu tehditleri pahalandıran Savunma Bakanlığının, askerleri Belarus sonuna kaydırma kararı aldığını bildirmişti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.